Interview met de tuinarchitect

Machiel Vlieland van Extra Vert, bekend om tijdloze ontwerpen met natuurlijke materialen en veelal inheemse beplanting, maakte het tuinontwerp voor de gezamenlijke tuin van Buitenplaats Rhijnstaete. Hij vertelt enthousiast over het eindresultaat:

"Groen moest een hoofdrol krijgen en de ontwikkelaar wilde een ontmoetingsterras met ruimte voor een barbecue én een jeu-de-boulesbaan. Ook het aantal parkeerplaatsen lag vast. Vanuit ons beiden lag er de wens om de gemeenschappelijke tuin van Rhijnsaete op een dusdanige manier te ontwerpen dat het naadloos aansluit bij het ontwerp en de bestaande omgeving. We hebben het ontwerp om de mooiste bomen heen gemaakt. Er blijven een stuk of 15 bomen staan waardoor je hier gelijk tussen volwassen groen woont.”

In stijl van de oude villa
Machiel vertelt dat de tuin voor de gerenoveerde villa uit 1880 in de stijl van die tijd en het huis is ontworpen. “Strak, een tikje klassiek en symmetrisch. Net als toen zie je hier de klassieke taxus, ligusterhaag, gras en fruitbomen terug. De oprijlaan die langs de villa voert, krijgt een statig karakter door de bomen die erlangs staan en het geluid dat grind geeft als je erop loopt of overheen rijdt. “Hiervandaan rijd je naar je eigen parkeerplaats.”

Volop privacy en ruimte voor ontmoeting
“De grote tuin achter de villa heeft een meer natuurlijke, landschappelijke vorm doordat ik de lijnen heb laten wegvloeien in het groen. Het wordt een tuin die verleidt om te ontdekken en die in het voorjaar een explosie van groen en bloemen laat Rhijnstaete zien. Er zijn ook momenten dat je behoefte hebt aan privacy. Privacy vinden bewoners achter door de iets hogere beplanting op het terras, met informele doorsteekjes en wandelpaden zijn de tuin, de ontmoetingsplaats en de jeu-de-boulesbaan vanaf elke richting bereikbaar, ook vanaf het privéterras bij de appartementen.”

Ruimte voor ontmoeting
De ontmoetingsruimte in de binnentuin wordt vormgegeven met grind of gravel, een grote tuintafel waar wel 10 mensen aan kunnen zitten en een vaste barbecue. Grote, volwassen bomen en nieuw groen sieren het geheel. Machiel: “Hier zit je echt heerlijk buiten en vier je onder het genot van een lekker hapje en drankje de zomer.”

Alsof het nooit anders is geweest
Door het behoud van volwassen bomen, het verplaatsen van enorme rododendrons en het toevoegen van nieuw groen heeft Rhijnstaete vanaf dag 1 de uitstraling die je mag verwachten van een buitenplaats uit de vorige eeuw. Machiel: “Extra Vert heeft een uitgebreide plantenkennis en die kennis zetten we met plezier in om het wauw-effect te creëren. Door de combinatie van architectuur en landschap lijkt het alsof Rhijnstaete er altijd geweest is.”